Geeft drugs toegang tot andere werelden?
Psychedelische drugs hebben de naam geestverruimend te zijn. Maar wat bedoelen we daar precies mee? Krijgen we door middel van psychedelica geestelijke toegang tot andere werelden, of geven deze middelen ons een kijkje achter de schermen, naar de wereld zoals die daadwerkelijk is?
Voor verschillende filosofen zorgden experimenten met psychedelica voor zeer filosofisch relevante ervaringen. Beroemd geworden zijn Jean-Paul Sartre’s ervaringen met mescaline, die hun weerslag vinden in zijn roman de Walging uit 1933. In deze roman beschrijft de hoofdpersoon hoe het bestaan van de meest alledaagse voorwerpen om hem heen hem plotseling vervult van walging. Een ervaring die dicht in de buurt komt van Martin Heideggers omschrijvingen van grondstemmingen als existentiële angst en diepe verveling.
Zo bezien komen we door psychedelica niet zozeer in contact met andere werelden of de échte wereld, maar laten ze de ons zo bekende wereld van onze alledaagse ervaring in een nieuw licht verschijnen. Filosoof Tim Miechels onderzoekt deze avond de filosofische relevantie van deze ervaringen en het verband tussen psychedelica en grondstemmingen.
Na Tims lezing gaat hij in gesprek met Boris Brugman.
Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café. Maandag 10 maart om 20.00 u in Café ‘t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen. De entree is € 4. Je kunt gewoon komen en hoeft je niet vooraf aan te melden.
👥
Spreker: Tim Miechels is promovendus en docent Metafysica en Wijsgerige Antropologie aan de Radboud Universiteit.
Gesprekspartner: Boris Brugman studeerde aan de Radboud Universiteit en schreef zijn mastersciptie over psychedelica en filosofie.
Muzikant: Jeroen Geurts. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Tilburg. En hij blaast momenteel op eigenzinnige wijze de Universiteit van Harderwijk nieuw leven in.