Filosofie van de kroeg

Een microkosmos van gemeenschap en verbroedering

De politieke polarisatie neemt toe, het vijanddenken heerst alom en contact met anderen hebben we vooral via de digitale weg. Dit is een recept voor individualisering en vereenzaming. Waar vinden we het remedie? Juist: in de kroeg.

Filosoof Hans Schnitzler onderzoekt de invloed van de digitalisering op onze samenleving. In zijn laatste boek maakt hij een verrassende uitstap naar de ‘bruine kroeg’. In deze microkosmos, waar hij zelf ook regelmatig en met veel plezier vertoeft, vindt hij aanwijzingen voor een menswaardigere samenleving. Hij vertelt hierover bij het Filosofisch Café.

Na de pauze gaat hij in gesprek met filosoof Jeroen Linssen én met het publiek. De muziek is deze avond geheel in de sfeer van het onderwerp!

Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café. Maandag 4 november om 20.00 u in ‘bruine kroeg’ ‘t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen. De entree is € 4. Je kunt gewoon komen en hoeft je niet vooraf aan te melden.

👥

Spreker: Hans Schnitzler. Hij is filosoof, schrijver en columnist. In zijn werk staat de invloed van de digitalisering op de alledaagse leefwereld centraal.

Gesprekspartner: Jeroen Linssen. Hij is filosoof en docent aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich vooral bezig met politieke filosofie en de verhouding tussen economie en politiek.

Muzikant: Jess van der Zee. Zij is redactielid bij het Filosofisch Café, barvrouw bij café ’t Haantje en bassist in de band Cloud Surfers (@cloudsurfersmusic). Speciaal voor deze avond schreef ze enkele nummers over de kroeg.

Columnist: Jeroen Geurts. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Werkte lange tijd als barman in café Weemoed. En blaast momenteel op eigenzinnige wijze de Universiteit van Harderwijk nieuw leven in.