In het kader van de maand van de filosofie “Verbeelding aan de macht”

Spreker: Stefan Schevelier
Interviewer: Frank van Caspel
Columnist: Tim Miechels

Lees hier de column terug.

Hoe is het leven onder een totalitair regime? Wat zou jij doen als je een god was? Hoe ziet de ideale samenleving eruit? In veel hedendaagse videogames zijn dit geen abstracte vraagstukken, maar opgaven die aan de spelervaring ten grondslag liggen. In utopische films en literatuur zijn die vragen ook beantwoord, maar nooit eerder waren we zelf onderdeel van de utopische wereld.

Hoe verbeelden gamedesigners hun ideeën van een ideale samenleving? Hoe geven zij een moderne twist aan Orwells 1984 en Rands Atlas Shrugged? Aan de hand van fragmenten uit games en literatuur neemt Stefan Schevelier ons mee in wereld van utopieën en dystopieën in videogames. Daarbij onderzoeken we de grenzen van het utopisch genre.

Stefan Schevelier is politiek filosoof en als studievoorlichter verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde eerder bij Brainwash en sprak eerder over de filosofie van videogames bij Radboud Reflects. Frank van Caspel interviewt hem, hij is promovendus op het gebied van metafysica en cognitiefilosofie aan de Open Universiteit Nijmegen. Tim Miechels is werkzaam als onderzoeksjournalist en promovendus, hij spreekt de column uit.

Met muziek van Bastiaan Siemerink en een boekentafel van Roelants!