Van lijfstraf naar discipline

Michel Foucault over macht op school

Deed je vroeger niet goed je best op school? Dan kreeg je een tik op je vingers met een liniaal. Dat gebeurt nu niet meer. Vandaag de dag zijn er andere manieren om leerlingen in het gareel te houden. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de cijfers en aanwezigheid van hun kinderen online inzien.

De filosoof Michel Foucault schreef een beroemd boek over discipline, toezicht en straf. Daarin analyseert hij hoe gevangenissen door de tijd heen veranderen. Toezicht en discipline vervangen foltering en lijfstraf. Ditzelfde zien we op scholen gebeuren. Van Jeremy Bentham leent Foucault het idee van het panopticon: de ideale gevangenis. Kunnen we dit model gebruiken om na te denken over machtsstructuren op school?

Deze laatste editie van het Filosofisch Café voor de zomerstop filosoferen we samen met vwo-leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Jeroen Linssen trapt af met een korte lezing. Daarna zijn de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium aan de macht.

Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café. Op maandag 3 juni om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen. De entree is € 4. Je kunt gewoon komen en hoeft je niet aan te melden.

Spreker: Jeroen Linssen is filosofiedocent aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde op een proefschrift over Michel Foucault. De laatste jaren is hij vooral gericht op de studie naar de verhouding tussen economie en politiek.

Interviewers: Yannick Djebali, Marlot van Zoggel & Julia Notenboom

Moderator: Hannah de Roos

Columnisten: Tijn de Wilde, Imme Deppenbroek, Josephine Damen & Parsa Zandpour

Muzikanten: Imme Deppenbroek, Gwen van Hout & Jelle Houkes