Spreker: Ellen van Dalen
Interviewer: Jeroen Linssen
Column: Paul van den Broek
Muziek: Jean-Paul Pino

Lees hier de column terug.

De opkomst van sociale media heeft de journalistiek veranderd en ook de waarde van het nieuws. Journalisten hebben immers niet langer het monopolie op het nieuws. Iedere burger kan via sociale kanalen als twitter als eerste ooggetuige melding maken van wat er gebeurt. Bovendien nodigen sociale media iedereen uit om uitgebreid hun mening over het nieuws te ventileren.

Wat vraagt dit van de journalistiek? Wat is haar rol in onze omgang met het nieuws als iedereen nieuws kan verspreiden en in het openbaar kan duiden? Heeft de journalistiek nog een eigen rol in het bepalen van de waarde van het nieuws? Gaat het dan om het bepalen van het onderscheid tussen waarheid en onwaarheid? Of om het onderscheid tussen goed en slecht nieuws?

 

Over deze vragen zal Ellen van Dalen, journalist en antropoloog, en werkzaam bij de afdeling Journalistiek en Media van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie een inleiding houden. Daarna zal zij met Jeroen Linssen, universitair docent Praktische Filosofie aan de Radboud Universiteit, in gesprek gaan. Paul van den Broek, redacteur bij onafhankelijk universitair magazine Vox, zal een column uitspreken. Samen gaan zij met het publiek in gesprek. Muziek is er van Jean-Paul Pino!

Ook hebben we weer een boekentafel van Boekhandel Roelants!