Te gast:
Rechtsfilosoof dr. Ronald Tinnevelt
Columnist Wout van Tongeren
Gespreksleider prof. dr. Evert van der Zweerde

Lees hier de column terug.

Met muziek van Mart & Irene en boekentafel van Roelants!

U gaf gul aan Haïti. Maar waarom doneerde u veel minder aan Pakistan? En waarom koos Nederland een kabinet dat bezuinigt op ontwikkelingshulp? Rechtvaardigheid, kardinale deugd bij Aristoteles, blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

Tijdens een economische crisis denken we dat we ons geld veel beter kunnen besteden. We richten ons liever op onszelf. Onze voornaamste loyaliteit ligt toch bij onze landgenoten en niet bij een vreemde, ver overzee. Maar is dit wel rechtvaardig? Mag afstand een rol spelen bij morele oordelen? Zijn we werkelijk te arm voor ontwikkelingshulp geworden?

Rechtsfilosoof dr. Ronald Tinnevelt zal de grenzen van solidariteit onderzoeken. Zijn onze bezuinigingen een kwalijke vorm van nationalisme? Of mag een hedendaagse kosmopoliet zich, met recht, eerst om zijn naaste buur bekommeren?

Iedere eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – www.filosofisch-cafe.nl
Volg ons ook op Twitter: @filosofischcafe

Filosofisch Café Nijmegen is een initiatief van Stichting Filosofie & Maatschappij en wordt mede mogelijk gemaakt door het Forum voor Democratische Ontwikkeling en de Faculteit der Filosofie.