De open plek

een interactieve denkexcursie

Sprekers: Rob van de Ven & Jeroen Geurts
Muzikant: Suzanne Möller

?

Filosoferen is nadenken. Maar wat is écht denken? Niet het uitwisselen van meningen, prediken van ideologieën of bakkeleien over beleidskeuzes. Dergelijk hersenwerk vindt doorgaans onnadenkend plaats – in filosofische zin. Tradities, hypes, technologische ontwikkelingen, bureaucratische processen en alledaagse beslommeringen sturen in hoge mate onze ideeën en ons gedrag.

Écht filosofisch nadenken. Hoe ziet dat eruit? Martin Heidegger beschrijft de plaats waar dat zou kunnen plaatsvinden als een Lichtung: een open plek in het bos. Een speelruimte die het sommigen af en toe mogelijk maakt af te wijken van de gebaande denkpaden. Peter Sloterdijk vraagt zich, in reactie op Heideggers bespiegeling, af wat de aard is van deze open plek. Hoe is zij ontstaan? Hoe betreed je hem? Bestaat hij überhaupt? Of is er inmiddels misschien een Vinex-wijk op gebouwd?

Tijdens deze interactieve avond van het Filosofisch Café gaan we samen op hike. Op zoek naar de open plek. Boswachters Rob van de Ven en Jeroen Geurts leiden de weg. Wandelschoenen en tekenpennen in de aanslag, want er gaat écht gefilosofeerd worden!

?

Rob en Jeroen studeerden beiden filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Als startschot van de gezamenlijke speurtocht belichten ze deze avond de denkwegen van Heidegger en Sloterdijk.

Singer-songwriter Suzanne Möller speelt live muziek.

Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze editie van het Filosofisch Café! Op maandag 6 maart om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen.