Een goed gesprek over het kwaad

Met Thomas Nys en Simon Gusman

Spreker: Thomas Nys
Interviewer: Simon Gusman
Muzikant: Pieter Veen
Moderator: Roos Wijnants

Het lijkt alsof we de afgelopen tijd steeds nieuwsgieriger zijn in het verhaal van de kwade slechterik. We kijken net zo graag naar The Joker als naar Batman en we bingen massaal true crime series over seriemoordenaars. Hoe zou dat komen? Waarom trekt het kwaad ons zo aan? En wat is ‘het kwaad’ eigenlijk? Tijd voor een goed gesprek over het kwaad.

Filosoof en religiewetenschapper Thomas Nys neemt je mee op reis langs verschillende filosofen, filmmakers en schrijvers die ons denken over het kwaad hebben gevormd: van Plato tot Marquis de Sade, van Aristoteles tot Hannah Arendt en van The Coen Brothers tot Anna Freud. Filosoof Simon Gusman is de interviewer tijdens deze kwaadaardige avond. Huismuzikant Pieter Veen schreef speciaal voor dit café een liedje. En natuurlijk is er weer ruimte voor jullie vragen! Onze redacteur Roos Wijnants legt ze aan de sprekers voor.

Thomas Nys is als Universitair Docent Ethiek verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gaf samen met Stephen de Wijze het Routledge Handbook of the Philosophy of Evil uit.

Simon Gusman is verbonden als filosoof aan de Radboud Universiteit. In zijn werk past hij inzichten uit het existentialisme toe op maatschappelijke kwesties en popcultuur. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij het boek Avonturen bestaan niet.