Waarom betalen we advocaten, psychologen en notarissen doorgaans riante uurtarieven, terwijl het niet ongewoon is een filosoof voor niets of een prikkie te vragen zijn/haar licht te laten schijnen over een maatschappelijk vraagstuk? Waarom zien mensen kritisch denken als een hobby die niet of nauwelijks vergoed hoeft te worden?

In deze roerige tijden is de vraag al snel gesteld wat kritische denkers nou eigenlijk toevoegen. Op het lijstje van vitale beroepen schittert de filosoof door afwezigheid. Terecht? Omdat filosofen enkel doen wat ze leuk vinden? Of heeft hun expertise misschien iets waardevols toe te voegen?

Deze vragen staan centraal in deze eerste digitale editie van het Filosofisch Café Nijmegen. Dit keer niet in café Trianon, maar via een online stream live bij u in de huiskamer.

Te gast is Ellen ter Gast. Zij trapt de discussie af met een pleidooi om meer waarde en waardering toe te kennen aan originele denkers. Vervolgens gaat zij in gesprek met Shad Raouf. Olaf Geurts draagt een column voor. Luister en discussieer zelf mee via de online live-stream.

Ellen ter Gast is medisch bioloog en filosoof met een zeer brede werkervaring. Zij doceerde onder andere ethiek en wetenschapsfilosofie aan de universiteit en Art & Science aan een kunstacademie en werkte als ethisch adviseur voor een bank. Haar geheime wapen is zonder twijfel haar multidisciplinaire achtergrond.

Shad Raouf werkt onder andere freelance als marketing adviseur, geeft filosofiecolleges en heeft zijn eigen podcast genaamd Vocast.live. Om de week verschijnt er een aflevering waarin Shad in gesprek gaat met mensen over allerlei uiteenlopende onderwerpen.

Olaf Geurts is de voorzitter van de redactie van het Filosofisch Café Nijmegen.