te gast:
Filosoof Evert van der Zweerde
Columnist Bert Brussen
Gespreksleider Gerrit Steunebrink

Lees hier de column terug.

De recente gebeurtenissen in Iran zijn voor veel mensen een bevestiging: “Islam kan niet samengaan met de liberale democratie”. De ‘achterlijke’ Islam zou niet ‘door de Verlichting zijn heengegaan’ en zich niet verdragen met de waarden en praktijken van een democratische samenleving.

In de Nederlandse politiek en media zien we regelmatig het wantrouwende beeld dat islamitische mensen geen volwaardig burgers zijn. Evert van der Zweerde, werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet veel misverstanden, onbegrip en vooroordelen in de discussies. ‘De’ islam bestaat niet, wel zijn er vele tradities, waarover hij zal spreken vanuit zijn reiservaringen door het Midden-Oosten.

Maar hoe staan deze tradities tegenover typisch liberaal-democratische waarden als gelijkheid en gelijkwaardigheid? En dus, gaan islam en democratie samen?

Iedere eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 2 euro – www.filosofisch-cafe.nl

Filosofisch Café Nijmegen is een initiatief van Stichting Filosofie & Maatschappij en wordt mede mogelijk gemaakt door: Forum voor Democratische Ontwikkeling en Haëlla Stichting.