Te gast:
Schrijver Stefan Nieuwenhuis
Interviewer Jan Bransen
Columnisten Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Lees hier de column terug.

Met muziek van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en een boekentafel van Roelants!

Satire viert hoogtij op Nederlandse televisie en websites. Ironie en sarcasme zit de tegenwoordige ‘hipstercultuur’ als gegoten. Spelen met het absurde, met het buitengewone, dat wat eigenlijk niet kan, met de omdraaiing: dat is grappig en leuk.

Volgens Stefan Nieuwenhuis, schrijver en columnist, is absurdisme niet zonder meer een vorm van humor. De absurditeit van het bestaan is een ernstige aangelegenheid. Het absurde is immers een wezenlijke dimensie van ons menselijke bestaan: het morrelt aan en verlegt de grenzen die we aan elkaar en aan onszelf stellen.

Wat betekent dat? In welke zin is absurde humor leuk? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als absurdisme? Of is het vooral een vage notie om over te discussiëren in boeken en tijdens filosofische avonden?

Elke eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – @filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl 

Filosofisch Café Nijmegen is een initiatief van Stichting Filosofie & Maatschappij, wordt mede mogelijk gemaakt door de opleiding Filosofie van de Faculteit der FTR en in samenwerking met geïnteresseerde partijen, zoals deze maand: het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.