Aristoteles, Descartes, Nietzsche en Heidegger. Straffe jongens. Maar het is wel jammer, dat ze de aarde nooit hebben gezien.

Waren ze blind dan? Nee. Dat niet. Zij zagen de wereld wel. Maar de aarde niet. Dat stelt Vincent Blok in zijn boek ‘Van wereld naar aarde’.

Wereld en aarde: volgens het woordenboek synoniem. Maar volgens Vincent zijn het twee totaal verschillende dingen en is het van groot belang bij dit onderscheid stil te staan. Zeker in tijden van ecologische crisis en klimaatverandering.

Doen we dat niet? Dan blijft het onduidelijk hoe de mens de wereld bewoont. En komen we nooit tot een nieuwe omgang met de aarde.

Hebben jullie zin in een nieuwe ontologie?! Kijk, denk en discussieer dan mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café. Op maandag 4 maart om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen.

Spreker: Vincent Blok
Interviewer: Rob van de Ven
Columnist: Tim Miechels
Muzikant: Saranne Schümers

Vincent Blok is universitair hoofddocent techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. Hij onderzoekt filosofische en ethische vragen rond maatschappelijk disruptieve technologieën, circulaire economie en duurzame ontwikkeling.

Tim Miechels werkt als filosofiedocent aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar naturalisme en fenomenologie.

Saranne Schümers is singer-songwriter. Haar nieuwste album heet ‘Wie ben je dan?’.

Rob van de Ven zit in de redactie van het Filosofisch Café Nijmegen. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Tilburg.