Te gast:
Filosoof Peter-Paul Verbeek
Interviewer Derk Venema
Columniste Simone van der Burg

Met muziek van Kelvin Klaassen en een boekentafel van Roelants!

Welk deel van ons voedsel is genetisch gemanipuleerd? Kunnen we nog zonder mobiele telefoon? En hoeveel robots hebben inmiddels fabriekswerknemers vervangen? De invloed van techniek op de samenleving en ons dagelijks leven is enorm. Techniek beïnvloedt onze sociale relaties, gezondheid, levensloop, werk, reizen, ontspanning en ga zo maar door.

Deze grote invloed van techniek stelt de ethiek voor een aantal flinke uitdagingen. Elke nieuwe technologie roept nieuwe ethische en sociale vragen op, van de lopende band tot sociale media en biotechnologie. Maar techniek heeft ook invloed op de moraal zélf: de kaders waarmee we ethisch oordelen veranderen door de techniek. We zijn anders gaan denken over abortus door echoscopie, en door de pil denken we anders over rolpatronen van mannen en vrouwen.

Met Peter-Paul Verbeek, hoogleraar techniekfilosofie aan de Universiteit Twente, gaan we in gesprek over de moraal van techniek, naar aanleiding van zijn in april te verschijnen boek Op de vleugels van Icarus: hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen. Hoe kunnen we de ethische lading van techniek begrijpen? Hoe kunnen ontwerpers de moraal van techniek meenemen in hun werk? En is het eigenlijk wel wenselijk dat ingenieurs invloed hebben op onze moraal?

Elke eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – @filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl

Filosofisch Café Nijmegen is een initiatief van Stichting Filosofie & Maatschappij, wordt mede mogelijk gemaakt door de opleiding Filosofie van de Faculteit der FTR en in samenwerking met geïnteresseerde partijen.