Een filosofe die geen filosofe genoemd wilde worden en een Duitse die uit Duitsland moest vluchten. Een intrigerend en intiem portret van Hannah Arendt en haar onstuimige leven. We reizen naar de plaatsen waar ze woonde, werkte en liefhad terwijl ze schreef over de open wonden van de moderne tijd.
Hannah Arendt toonde zich tijdens haar actieve leven altijd een onafhankelijk denker, maar wat zeggen haar ideeën over de banaliteit van het kwaad, het politieke leven en menselijke conditie ons vandaag de dag nog? Onderwerpen als ‘stateloosheid van vluchtelingen’, ‘de banaliteit van het kwaad’ en ‘totalitarisme’ hebben nog niks aan actualiteit verloren. In samenwerking met wetenschapsfilmfestival InScience organiseert het Filosofisch Café een speciaal café over Hannah Arendt.

Er is deze dag een film en een lezing. Voor beide onderdelen gelden aparte entreevoorwaarden. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

Lezing, georganiseerd door het Filosofisch café Nijmegen

20:00 uur: Filosofisch Café in de Mariënburgkapel tegenover LUX over deze beroemde filosofe. Politiek filosoof Marieke Borren van Universiteit Utrecht en Pretoria zal ons vertellen hoe de ideeën van Arendt nog steeds actueel zijn. Toegang tot het Filosofisch Café is gratis.
http://www.insciencefestival.nl/nl/programma-onderdeel/filosofisch-cafe-nijmegen/

Film, georganiseerd door InScience

13:00 uur: De documentaire ‘Vita activa: the spirit of Hannah Arendt’ wordt ’s middags vertoond in LUX 3. Voor toegang tot de film kunnen via de website van InScience en de ticketlink op deze evenementpagina kaartjes worden besteld. Een filmkaartje kost € 7,50.
https://tickets.lux-nijmegen.nl/ProgrammaDetail.aspx?id=494158