Dinsdag 1 november komt niemand minder dan Arjen Kleinherenbrink ons inspireren door zijn gedachten met ons te delen. Arjen is een jonge, veelbelovende filosoof die promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was eerder te zien in de NPO documentaire ‘Kinderen van het succes’. Benieuwd? Kom dan dinsdagavond naar Café Trianon!

1 november 2016
20.00 uur, Café Trianon
Berg en Dalseweg 33, Nijmegen
Entree: 3 euro

Is alles en iedereen een machine?

Arjen Kleinherenbrink promoveert op de machinefilosofie van Gilles Deleuze. Volgens hem reduceren mensen alles graag tot één ding. Dat schept overzicht in de verwarrende diversiteit van de wereld. Boeken die bijvoorbeeld God, het brein, de economie of subatomaire deeltjes aanvoeren als de verklaring voor alles zijn dan ook steevast bestsellers. Zij vertellen ons dat er als het ware één grote machine bestaat waarvan al het andere slechts een passief onderdeeltje of representatie is. Deze comfortabele theorieën kloppen echter van geen kanten.

De realiteit is een veel complexer pandemonium waarin alles juist zelf een machine is die zijn buren constant manipuleert en transformeert. Een opvallende verdediging van deze positie is Samuel Butlers beroemde roman Erewhon. Dat bevat het beruchte ‘Book of the machines’ waarin Butler laat zien dat onder andere pluimvee, stoommachines, planten en meubels actieve krachten in de realiteit zijn die niet onderdoen voor neuronen en goden. Arjen Kleinherenbrink laat zien hoe Butlers inzichten een filosofische theorie ontsluiten die een broodnodig alternatief vormt voor het reductionisme dat momenteel hoogtij viert.

Jonne Hoek, promovendus aan de Universiteit Twente treedt op als interviewer en gespreksleider.
Chris Buskes, docent wetenschapsfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen zal deze avond de column verzorgen.
Natuurlijk is er ook muziek, dit keer van Tom White, en een boekentafel van Boekhandel Roelants!