Van 6 t/m 10 november vindt de 5e editie van het InScience – International Science Film Festival Nijmegen plaats in LUX Nijmegen. In het kader van dit festival wordt er een extra editie van het Filosofisch Café Nijmegen georganiseerd. We gaan het hebben over GMO’s, oftewel, Genetisch Gemodificeerde Organismen.

Dit Filosofisch Café vindt niet op dinsdag plaats en ook niet in café Trianon, maar op vrijdag in Studio LUX (het gebouw naast LUX, waar de ticketbalie inzit).

Filosoof: Laurens Landeweerd
Gespreksleider: Rob van de Ven
Column: Bas Tuenter
Muziek: Kelvin Klaassen – Music

Wat mogen we allemaal veranderen aan organismen? Waarom voelt het vaak als of we “heel voorzichtig” moeten zijn met genetische modificatie, en is dat gevoel eigenlijk terecht? Genetische modificatie werpt naast technische vragen en enthousiaste fantasieën (of doembeelden) urgente morele en metafysische vragen op. Tijdens deze speciale editie van het Filosofisch Café Nijmegen ga je samen met deskundige filosofen dieper in op het thema van films als Human Nature en Food Evolution. Durf jij de discussie aan?

Dit programma is gratis en zonder reservering te bezoeken.
Bekijk het evenement op de website van InScience: https://www.insciencefestival.nl/nl/vertoning/filosofisch-cafe/

Het gaat hard met CRISPR-Cas, een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen decennia. Het nieuws over het experiment van de Chinese wetenschapper He dat hij een baby-tweeling middels CRISPR Cas immuun had gemaakt voor het HIV-virus, veroorzaakte wereldwijd ophef. Niet in de laatste plaats onder wetenschappers zelf. Ethische (wat maakt de mens tot mens?), religieuze (de mens mag niet voor God spelen) en wetenschappelijke bezwaren (we doorgronden de techniek nog niet) buitelden over elkaar heen. Opvattingen over wat wel en niet ethisch is verschuiven in de tijd. De wetenschap biedt steeds weer nieuwe perspectieven, maakt mogelijk wat tot dan toe ondenkbaar was.

Of de deur voor nieuwe technieken als CRISPR-Cas op een kier wordt gezet, ingebed in een reeks van wetten en regels, of wijd open wordt gegooid: wetenschappelijke ontwikkelingen dwingen ons onze opvattingen en ideeën bij te stellen en aan te scherpen. Precies daarover gaat InScience.