Te gast:
Filosoof Evert van der Zweerde
Interviewer Maïté Tjon A Hie
Columnisten Stefan Schevelier & Nienke Bos

Met muziek van These People en een boekentafel van Roelants!
In samenwerking met Uitgeverij Wilde Raven n.a.v. het onlangs verschenen boek
Futures of Democracy

Tijdens de ‘paraplurevolutie’ afgelopen maand in Hongkong werd de roep om democratie snel neergeslagen. Een beetje door de oproerpolitie van de Chinese regering. Maar meer nog door de middenklasse, die de demonstranten verweet dat ze geen klanten meer kregen en dat de orde werd verstoord. Elders grijpen radicale strijders naar geweld. Is dat omdat ze niet mee willen praten of het niet mogen? En bovenal: willen we wel dat iedereen meepraat?

Politiek filosoof Evert van der Zweerde vindt dat mensen uitsluiten altijd erger is dan ze te betrekken in beslissingsprocessen. Hoe radicaal mensen ook zijn, we moeten ze altijd laten meepraten en meebeslissen. Wanneer we dat niet doen creëren we alleen maar grotere problemen. Dus ook radicale islamisten, mensen die de democratie willen afschaffen en populisten horen erbij.

Maar hoe doen we dat, iedereen laten meepraten? Biedt moderne technologie een uitkomst? Hoe praat je eigenlijk met iemand die niet met jou wil praten? En wat is er mis met een politiek systeem waarin niet iedereen mee mag praten? Komt u meepraten in het filosofisch café?

Elke eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – @filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl

Filosofisch Café Nijmegen is een initiatief van Stichting Filosofie & Maatschappij, wordt mede mogelijk gemaakt door de opleiding Filosofie van de Faculteit der FTR en in samenwerking met geïnteresseerde partijen, zoals deze maand: Uitgeverij Wilde Raven