Te gast:
Filosofe Sanneke de Haan
Interviewer Jan Bransen
Columniste Marjolein Visser

Met muziek van Jeroen Kurpershoek en een boekentafel van Roelants!

Lees hier de column terug.

 

Is het ADHD of ligt het aan de ouders? Hoe lang kan je somber zijn voordat het een depressie wordt genoemd? En zijn diagnostische criteria niet vooral ingegeven door farmaceuten, die hun pillen willen verkopen?

Het verschijnen van de nieuwe editie van de DSM (Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders) heeft tot veel debat geleid over de grenzen van de psychiatrie. Wanneer is iets een psychiatrische stoornis? In de psychiatrie heerst nog altijd de wens om psychiatrische stoornissen te begrijpen in termen van ‘onderliggende’ (neuro-)biologische afwijkingen. Maar hoe nuttig is die benadering in de praktijk? Sanneke de Haan, als filosoof verbonden aan het Amsterdam Medisch Centrum, pleit voor een meer holistische benadering van normaliteit en ziekte. We kunnen psychiatrische stoornissen pas begrijpen als we oog hebben voor de patiënt als persoon, voor de existentiële dimensie en betekenisgeving, en voor de sociale en maatschappelijke context waarbinnen `normaal’ en `gek/ziek’ hun betekenis krijgen.

Maar over wat en wie hebben we het dan als we spreken van een psychiatrische stoornis? Wie zijn dan geestesziek en in welke situaties? Wat betekent het dan nog om normaal of gek te zijn?

Elke eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – @filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl