Te gast:
Filosoof Maarten Coolen
Interviewer Gert Olthuis
Columnist Carli Coenen

Lees de column hier terug.

Met muziek van Bastiaan Siemerink en een boekentafel van Roelants!
In samenwerking met de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde.

Bent u tevreden met uw lichaam? Of zou u daar toch ook wel graag iets aan willen veranderen? We zijn ons lichaam steeds meer gaan zien als een ding waaraan we kunnen sleutelen en daarbij gaan we steeds verder, alsof er geen grenzen zijn: we maken het gezonder (geneeskunde), mooier (cosmetische chirurgie), fitter (de voeding- en yoga-cultus), sterker en sneller (sport).

Volgens Maarten Coolen, filosoof aan de Universiteit van Amsterdam, is het een illusie te denken dat dit sleutelen aan ons lichaam een vorm van autonomie of vrijheid is. Steeds blijkt opnieuw dat het ons niet lukt om ons lichaam als een louter ding te beschouwen, waarvan we de grenzen (de ‘beperkingen’) telkens kunnen verleggen als we maar slim zijn en goed genoeg ons best doen.

Behalve dat we een lichaam hebben, zijn we vooral ook een lichaam. Onze vrijheid bestaat er dan ook niet zozeer in dat we onze lichamelijke beperkingen zouden kunnen overwinnen, maar dat we ons telkens weer opnieuw verhouden tot het lichaam met al zijn beperkingen dat we zijn. Dat is ook wat we zien bij zoiets als Extreme Make Over: veel meer dan te hopen op een mooier lichaam, hoopt men dat men met zijn lichaam gelukkiger en sterker in de wereld en zijn leven komt te staan. Maar hoe doen we dat dan? En zijn wij echt ons lichaam? Zijn we niet meer dan dat?

Elke eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – @filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl

Filosofisch Café Nijmegen is een initiatief van Stichting Filosofie & Maatschappij, wordt mede mogelijk gemaakt door de opleiding Filosofie van de Faculteit der FTR en in samenwerking met geïnteresseerde partijen, zoals deze maand: de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde