In samenwerking met Stedelijk Gymnasium Nijmegen

 

Spreker: Henk Haenen
Interviewer: Cees Leijenhorst
Columns: scholieren van het Stedelijk Gymnasium

Lees hier de columns door Remy en Anika terug.

Wat is werkelijk? Hoe kun je de werkelijkheid denken en hoe moeten we ons in die werkelijkheid gedragen? Twee fundamentele vragen van de filosofie die ook in het Afrikaanse denken gesteld worden. Henk Haenen gaat in op het verschil tussen het Afrikaans filosofische begrip van de werkelijkheid waarin het begrip ubuntu een belangrijke rol speelt, en het westerse begrip van de werkelijkheid zoals die met name door Descartes is geformuleerd.

Ook in het denken over hoe we ons moeten gedragen binnen onze werkelijkheid zijn er interessante verschillen tussen Afrikaanse filosofieën en de dominante westerse filosofieën. Zo was de filosofie van ubuntu een belangrijke inspiratie voor de Waarheids- en Verzoenings Commissie in Zuid-Afrika. Hierbij werd verzoening als belangrijk surplus voor vergelding opgevat. Zou dat ook een uitdaging voor de westerse rechtspleging kunnen zijn?

Henk Haenen is filosoof, werkte aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde op het Afrikaanse denken. Hij wordt geïnterviewd door Cees Leijenhorst, gespecialiseerd in Geschiedenis van de Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Columns zijn er van scholieren van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

Met muziek van Ajuna Soerjadi en een boekentafel van Roelants!

Lees de lezing van Henk Haenen over de Afrikaanse filosofie Ubuntu hier terug!

Elke eerste dinsdag van de maand, 20.00 uur.
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro – @filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl