Spreker: Michiel Korthals
Chef-kok: Emile van der Staak
Interviewer: Barbara Strating
Muzikant: Pieter Veen
Moderator: Roos Wijnants

De Nederlandse landbouw- en voedingssector verkeert in zwaar weer. Van alles is er te veel: landbouwhuisdieren, chemie, vervuiling, uitputting en grootspraak (‘Nederland voedt de wereld!’). Tegelijk is er ook te weinig: variatie van landschap, natuur en smaak. Dat kan én moet anders, als het aan filosoof Michiel Korthals ligt. Hoe zou ons bord eruitzien als we alleen groente, fruit en granen van regionale bodem zouden eten? Hoe zou de Nederlandse markt eruitzien als we ons niet suf zouden in- en exporteren? En staat gezond eten altijd gelijk aan goed eten?

In deze editie van het Filosofisch Café gaan we het hebben over voeding. Eten is namelijk méér dan alleen je buik vullen. Korthals neemt ons mee op reis van de grond tot de mond, van microben tot regionale boeren, en van monocultuur tot permacultuur.

Kijk, luister en praat mee tijdens dit Filosofisch Café. Emile van der Staak gaat met Michiel Korthals in gesprek. Barbara Strating is de gespreksleider. Pieter Veen verzorgt een muzikaal intermezzo.

Michiel Korthals was hoogleraar toegepaste filosofie aan de Universiteit van Wageningen. Tegenwoordig is hij gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit en de University of Gastronomic Sciences. Hij schreef onder meer de boeken Goed Eten: Een filosofie van voeding en landbouw en Voor het eten: filosofie en ethiek van voeding. Onlangs verscheen Eetbare natuur.

Emile van der Staak is chef-kok bij sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel, dat uitsluitend werkt met producten uit de regio. Hij formuleerde ‘Botanische Gastronomie’: een op planten gebaseerde keuken. Hij vindt daarbij zijn inspiratie in het voedselbos van Nijmegen.

Barbara Strating studeerde filosofie en cultuurwetenschappen en werkt als programmamaker bij Studium Generale Maastricht. In haar masterscriptie onderzocht ze waarom we de secundaire zintuigen, smaak, reuk en tast, moeten herwaarderen en wat dit betekent voor de relatie tussen gastronomie en beeldende kunst.

Pieter Veen is muzikant. Hij schreef speciaal voor de gelegenheid een lied over voeding, landbouw en zoete bonen.

Roos Wijnants modereert de bijeenkomst. Zij zit in de redactie van het Filosofisch Café Nijmegen.