Sprekers: Aline D’Haese en Frank Meester
Interviewer: Katrine Smiet
Columnisten: Mirte Hensens en Nynke Braaksma
Moderator: Hannah de Roos

De filosofische canon is aan vernieuwing toe, en wel nu. Decennialang heeft de mannelijke witte filosoof de canon gedomineerd, maar het is tijd om de grenzen te verleggen en de kaarten opnieuw te schudden. Want, waar is de vrouw in de traditie? Iedereen weet van Socrates, Kant en Nietzsche, maar Cereta, Salomé en Porete worden stelselmatig naar de zijkant gedrukt. Voor Aline D’Haese en Frank Meester was deze observatie de aanleiding tot het schrijven van het boek De zijkant van de filosofie.

Dit Filosofisch Café wordt in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium Nijmegen georganiseerd. De leerlingen van deze school vragen zich ook af waar de vrouwelijke filosofen zijn in de filosofische traditie. Waarom worden vrouwen nauwelijks een plek toegekend in de canon? Welke paden moeten zij bewandelen om er wél onderdeel van te worden? En bestaat er eigenlijk zoiets als typisch vrouwelijk denken?

Aline D’Haese en Frank Meester trappen de avond af met een lezing. Daarna gaat Katrine Smiet met hen in gesprek. Vervolgens dragen Mirte Hensens en Nynke Braaksma een column voor. Hannah de Roos modereert de bijeenkomst en legt de kijkersvragen aan de sprekers voor.

Kijk, luister en discussieer mee tijdens deze editie van het Filosofisch Café.

Aline D’Haese is docent Latijn, Grieks en Filosofie en verbonden aan de KU Leuven. Ze leverde onder meer een bijdrage aan het werkboek van Het goede leven en de vrije markt. Samen met Frank Meester schreef zij De zijkant van de filosofie.

Frank Meester was assistent-lector Filosofie en Beroepspraktijk aan de Haagse Hogeschool. Hij is bekend van het schrijversduo Gebroerders Meester en schreef columns in onder andere Filosofie Magazine en De Volkskrant. Bovendien is hij initiatiefnemer van filosofische denktank Nieuw Licht.

Katrine Smiet is universitair docent Metafysica en Filosofische Antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar specialisatie is feministische filosofie en kritische etniciteitfilosofie.

Mirte Hensens en Nynke Braaksma zijn leerlingen aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Speciaal voor deze editie van het Filosofische Café schreven zij een column.

Hannah de Roos zit in de redactie van het Filosofisch Café Nijmegen.