Vervreemding en vrijheid 

Existentialisme in tijden van internet

Maandag 5 september om 20:00, in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen.

Spreker: Simon Gusman
Columnist: Luca Tripaldelli
Muzikant: Pieter John Veen
Interviewer: Max Schmermbeck

?

In de tijd waarin wij leven zijn de keuzemogelijkheden vaak overweldigend. Werk, hobby’s, sociale contacten en andere tijdsbestedingen zijn talrijk. Vooral via internet kunnen we altijd nieuwe manieren kiezen om ons leven invulling te geven. Hoewel deze vrijheid fijn lijkt, zorgt het ook voor vervreemding. Hoe meer we te kiezen hebben, hoe minder impact onze keuzes lijken te hebben. We hebben meer te kiezen, maar daarmee steeds minder houvast op wat we moeten kiezen.

Een filosofische stroming waarin kiezen centraal staat is het existentialisme. Filosofen als Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir werden met dit gedachtegoed wereldberoemd in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Latere critici hekelden deze nadruk op vrijheid, en het existentialisme werd dan ook vervangen door filosofieën die benadrukken dat de mens een speelbal is van omstandigheden. Maar klopt dit beeld wel? Laat onze hedendaagse vervreemding zien dat het existentialisme te naïef was? Of is het existentialisme te vroeg van de baan geschoven en is een filosofie die laat zien hoe onze keuzes en identiteit samenhangen juist onmisbaar in tijden waarin alles kan? Kortom, wat is de relevantie van het existentialisme in tijden van internet.

Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze editie van het Filosofisch Café! Op maandag 5 september om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen.

 

?

Simon Gusman is universitair docent Liberal Arts and Sciences aan de Universiteit Utrecht. Buiten de universiteit gaf hij lezingen op grote festivals als Lowlands, Down the Rabbit Hole en de Zwarte Cross. In zijn werk past hij inzichten uit het existentialisme en de fenomenologie toe op sociaal-culturele fenomenen en vragen over persoonlijke ontwikkeling. Dit jaar verscheen zijn boek ‘Diep van buiten: De mens volgens Sartre’.