Designerbaby’s
De ethiek van het sleutelen aan embryo’s
Mogen we sleutelen aan het DNA van embryo’s? Om kinderen daarmee gezonder, mooier of slimmer te maken? De afgelopen decennia is de wereld meermaals opgeschud door berichten over nieuwe technieken om te sleutelen aan ons nageslacht. In 2018 bijvoorbeeld probeerden Chinese onderzoekers embryo’s te ontwikkelen die hiv-resistent zijn. Dit roept ethische vragen op.
Gezondheidswetenschapper en filosoof Marianne Boenink vertelt deze avond over de historische ontwikkeling van de designerbaby. Hoe ver is de techniek op dit moment? En wat zijn de implicaties van deze ontwikkeling? Klopt het beeld dat we van designerbaby’s hebben? Kunnen we echt baby’s ontwerpen? En moeten we dat eigenlijk willen?
Marianne Boenink stelt ethische vragen bij de opkomst van designerbaby’s. Na een korte lezing wordt zij geïnterviewd door Ted van Aanholt en is er ruimte voor vragen uit het publiek. Ook worden er tijdens de avond twee columns voorgedragen.
Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze editie van het Filosofisch Café! Op maandag 13 juni om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen.
Deze editie van het Filosofisch Café wordt in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium Nijmegen georganiseerd.
Marianne Boenink is hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Zij richt zich in het bijzonder op de ethiek van nieuwe medische technologie.
Ted van Aanholt is LIO Filosofie op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Volgend jaar start hij een promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit. Hij richt zich vooral op de verhoudingen tussen wetenschap, filosofie en kerk in de vroegmoderne tijd.
Valkyrie van de Noort en Fleur Migchielsen dragen zelfgeschreven columns voor. Zij zijn leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Valkyrie is daarnaast een van de zeven Jonge Denkers.