Wat is bewustzijn?

Filosofen denken al eeuwenlang na over deze vraag. Zonder het echt te weten.

Neurowetenschappers denken het definitieve antwoord te kunnen vinden in de hersenen.

Maar valt bewustzijn eigenlijk wel waar te nemen en te meten?

Tijdens dit Filosofisch café staan we stil bij de belangrijkste overwegingen, theorieën en experimenten over het bewustzijn. Kan neurowetenschap zonder filosofie? En filosofie zonder wetenschap? Of zijn ze onlosmakelijk verbonden en hebben ze elkaar nodig om deze mysterieuze walnoot te kraken?

Wees welkom!
Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café. Op maandag 6 november om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen. Je kunt gewoon komen en hoeft je niet aan te melden.

Spreker: Jolien Francken
Interviewer: Linde van Schuppen
Columnist: Niek Schreurs
Muziek: Simplify (Edine en Janneke)

Jolien Francken is gepromoveerd als neurowetenschapper en werkt nu als universitair docent Neurofilosofie aan de Radboud Universiteit. Zij schreef samen met Marc Slors het boek Bewustzijn. Dit is onderdeel van de boekenserie Elementaire Deeltjes van uitgeverij Athenaeum.

Linde van Schuppen is docent aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek bevindt zich op het raakvlak van de narratologie, taalwetenschap en de filosofie van de psychiatrie. Ze analyseert welke rol verhalen spelen in de relatie tussen het ‘zelf’ en de (sociale) omgeving.

Niek Schreurs werkt bij het bedrijf Spinoza. Ook volgt hij de opleiding tot analytisch therapeut bij Academy Depth Psychology.