Verzoenen met de natuur

Het kapitalisme overwinnen met Karl Marx

Spreker: Paul Cobben
Interviewer: Janneke Toonders
Muziek: Teleromeo & Sjors Roomijs

Proletariërs aller landen, verenigt U! Op maandag 1 mei is de Dag van de Arbeid. Geen beter moment om te filosoferen over Karl Marx.

Adam Smith is de oervader van het kapitalisme. Zijn devies: werk hard, verhandel je spullen op de markt en verdien veel geld. Doen we dat allemaal, dan brengt de onzichtbare hand van de economie welvaart voor iedereen. Driewerf hoera!

Prachtig zou je denken. Maar Karl Marx werd hier niet vrolijk van. In zijn hoofdwerk ‘Het Kapitaal’ maakt hij korte metten met dit utopische beeld. We raken, zo stelt Marx, door het kapitalisme vervreemd. Van de natuur: die buiten we uit. En van onszelf: we voeren saai, eentonig werk uit, puur om in leven te blijven. En om de zakken van de grote jongens te vullen natuurlijk.

Dat moet leuker kunnen. De oplossing? Weg met de vrije markt! Alleen als we ontsnappen uit de kapitalistische slangenkuil, komen we echt in harmonie met de natuur te leven. En houden we lekker tijd over om te vissen, de luit te bespelen of een potje TricTrac te spelen onder het genot van een pikketanissie.

Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café! Op maandag 1 mei om 20:00u in Café ’t Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen.

?

Paul Cobben is emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schreef het boek Marx bevrijd. Natuur en vervreemding in de 21e eeuw.

Janneke Toonders studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit.

Teleromeo en Sjors Roomijs spelen live muziek.