Je bent op vakantie aan de andere kant van de wereld komt daar warempel een bekende tegen. Puur toeval, zou je denken. Maar wat is toeval eigenlijk? Bestaat het überhaupt? En op welke manier speelt het een rol in ons leven?

Voor filosofen is het begrip ‘toeval’ een familiegelijkenis in de zin van Wittgenstein. Dat wil zeggen: het is een woord met vele, deels overlappende betekenissen waar een centrale kern lijkt te ontbreken. Speciaal voor toeval is hierbij dat de vele betekenissen allemaal negatief, oftewel via een tegenpool, gedefinieerd worden.

Vanuit deze observatie verkent wis- en natuurkundige Klaas Landsman het begrip toeval. Hierbij komen voorbeelden uit het dagelijks leven en uit de wetenschap (met name wiskunde, natuurkunde en biologie) aan de orde. Hoe verhoudt men zich tot toeval? Een centrale levensvraag waar deze avond het hoofd over gebogen wordt.

Kijk, denk en chat tijdens het Filosofisch Café Nijmegen online mee over toeval. Klaas Landsman en Carla Rita Palmerino gaan met elkaar in gesprek. Kyrke Otto draagt een column voor.

Klaas Landsman is hoogleraar wiskunde en geïnteresseerd in alle aspecten van dat vak die iets met kwantumtheorie te maken hebben. In 2018 schreef hij het boek Naar alle onwaarschijnlijkheid: toeval in de wetenschap en filosofie.

Carla Rita Palmerino is hoogleraar Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast zit zij in de redactie van het Filosofisch Café.

Kyrke Otto studeerde filosofie en klassieke talen. Momenteel volgt ze een onderzoeksmaster in geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit.